Je herkent het vast. Je voelt je gejaagd, je bent snel geïrriteerd, je piekert, je slaapt slecht, je hebt moeite met je te concentreren, je lichaam is gespannen en voelt je wellicht angstig of hebt last van paniekaanvallen. Het lukt je simpelweg niet meer om tot rust te komen of te genieten. Kortom je bent mentaal en fysiek uitgeput. Je weet het niet meer. Dat is reuze vervelend voor je.
Werken aan jouw herstel met het stress en burn out hersteltraject
Natuurlijk wil je werken aan je herstel, en het liefs zo snel mogelijk. De één is met een paar maanden weer aan het werk en zit lekker in zijn vel, bij de ander duurt het wat langer. Wel kun je uitgaan van een aantal stappen in je herstel. De eerste is de periode van reset waardoor je letterlijk even niets meer kan. Hierna volgt een periode van berusting en opbouwen van je energie. De derde periode krijg je inzicht in ‘wie ben ik’, ‘wat past bij mij’, ‘waar krijg ik energie van’, ‘wat vind ik belangrijk in mijn leven’. Je neemt jezelf onder de loep en de regie in handen. Daarna volgt een periode van leren steeds beter voor jezelf te zorgen in het dagelijkse leven. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als hoe je doet en je leven invult. Dat gebeurt met vallen en opstaan, maar je merkt dat je stappen maakt, je zit lekkerder in je vel zit en kunt weer genieten. Totdat je zegt: ‘Ja, ik ben er weer, ik voel me goed, ben blij en heb vertrouwen en kijk uit naar wat er komt’.
Stress en burn out herstelprogramma
Een goed begeleidingstraject dat bij jou past is belangrijk voor jouw herstel van burn out. Aan jou de keuze wat het beste bij je past.
Het basis herstelprogramma stress en burn out van 5 maanden bestaat uit:
10 tot 15 sessies integratieve therapie – 1 uur per sessie
6 sessies mindfulnesstraining – 2 uur per sessie
Het plus herstelprogramma stress en burn out van 5 maanden bestaat uit:
10 tot 15 sessies integratieve therapie – 1 uur per sessie
Wekelijkse yogales (groepsles) – 1 uur en 15 minuten
6 sessies mindfulnesstraining – 2 uur per sessie
Tijdens de therapiesessies kijken we naar wat jij nodig hebt. Hoe is het met je energie? Wat zijn de oorzaken voor jouw burn out én belangrijker hoe pak je hier de regie? Hoe herstel je het contact met jezelf en krijg je weer vertrouwen? Je gaat tijdens de sessies aan de slag en ook tussen de sessies in oefen je. Ik maak gebruik van diverse methodieken, denk aan lichaamswerk, EMDR, delenwerk, inner child, imaginaties etc.
De mindfulnesstraining 1-op-1 is een krachtige en bewezen ondersteuning. Met Mindfulness leer je je behoefte en grenzen op te merken. Je leert meer genieten, je piekergewoontes te doorbreken, beter je grenzen aan te geven, je wordt je bewust van jouw patronen die je niet behulpzaam zijn. Bovendien voed je jezelf met rust en ontspanning.
Ook kun je kiezen om te werken aan je herstel tijdens yoga. Je leert beter luisteren naar je lichaamssignalen. Je lichaam is jouw beste stressdetector. Bij yoga leer je bewust ontspannen. Diepe ontspanning brengt je zenuwstelsel in balans, en je herstelt op geestelijk en fysiek niveau. Belangrijk bij yoga is de adem. Vaak is deze bij burn out hoog en oppervlakkig. Door je hier van bewust te zijn leer je grenzen kennen en op tijd bij te sturen. Als je de aandacht richt op welke gedachten er zijn tijdens een meditatie of ontspanning, leer je patronen herkennen. Dit geeft je de kans om je patronen te veranderen. Zo draagt yoga bij aan jouw herstel.
Vergoedingen via verzekering of bedrijf
In sommige gevallen wordt de integratieve psychotherapie en mindfulnesstraining vergoed door de verzekering. Voor een overzicht klik hier.
Overleg met jouw arbo-arts en werkgever. Voor de werkgever kan dit traject vallen onder:
De wet Poortwachter Re-integratie 1 of 2e spoor of Preventief Ziekteverzuim